blog authentiek leiderschap

Betere resultaten met authentiek leiderschap

Waarom zorgt authentiek leiderschap voor betere resultaten?


Een authentiek leider neemt verantwoordelijkheid, weet wie hij/zij is en wat hem/haar drijft en echt blij maakt. Kan ‘vrij’ denken en overtuigingen integreren. En luistert ook naar lichaam, gevoelens en emoties en kent de kracht daarvan. Vindt inspiratie en durft te leren en te groeien. Betrekt dit op ‘ik’, ‘de ander’ (klant of collega) en ‘het’ (de reden van samenwerking).

Dat lijkt heel wat maar is mogelijk voor iedereen. Het leidt tot betere en duurzame resultaten en minder ‘controle, motivatie’ en ziekteverzuim kosten. In deze blog lees je over het hoe en waarom

Wat is authentiek leiderschap?

Authentiek leiderschap is niet zomaar een hippe term. En staat ook niet voor ‘enkel jezelf zijn’ en daarmee redelijk egocentrisch op je werk functioneren. Er zijn vele definities van authentiek leiderschap. En dat is ook niet zo vreemd. Want weten wie je bent en waar je voor staat is niet zo eenvoudig als het in eerste instantie lijkt.

Een authentieke leider is trouw aan zichzelf maar werkt bewust samen. Gericht op win-win situaties. Maakt keuzes die rationeel kloppen. Wordt niet gehinderd door belemmerende overtuigingen, maar maakt bewust situationeel gebruik van geïntegreerde overtuigingen. Werkt met passie en bezieling en weet inspiratie aan te boren. En inspireert mogelijk anderen. Luistert naar gevoelens en emoties en herkent en respecteert de taal van het lichaam. Van zichzelf en van anderen. Dat is nogal wat. Maar het valt te doen!

Ik vergelijk het wel eens met auto rijden. Als je het leert lijkt het moeilijk. Maar na een tijd kom je op de bestemming aan en herinner je niet eens wat je allemaal gedaan hebt, terwijl je anticiperend op verkeer van A naar B reed.

Zeven belangrijke dimensies: 7QI:
lichaam, emoties, overtuigingen, gevoel, verstand, bezieling en inspiratie.


Na een carrière in corporate business (ziekenhuis management en als senior-organisatie adviseur en later chief projects-officer bij PricewaterhouseCoopers) ging ik, als fervente Azië reiziger op zoek naar de sleutel voor meer levensgeluk. Vitaliteit, stralende ogen en omhoog staande mondhoeken!

Ik bezocht goeroes en sjamanen. Leerde mediteren, las talloze boeken over zingeving, en was te vinden in de yoga klas. Ongelofelijk als je mij daarvoor had gekend. Een succesvolle carrièrejager in dure auto, Italiaanse maatpakken en schoenen en dure hotelkamers.

Niet dat ik veranderde in een spirituele hippie. Maar ik leerde wel waar intrinsieke motivatie vandaan komt. Weten wat je wilt. En daarvoor durven gaan.

7Qi en authentiek leiderschap

Momenteel combineer ik interim-management met een eigen coaching praktijk en documentaire fotografie. Het thema bij alle drie de activiteiten: de kracht van het kwetsbare, wat we juist vaak proberen te verbergen of te onderdrukken, zichtbaar maken. Omdat het juist een toegevoegde waarde heeft! En er vaak de sleutel voor meer levensgeluk en betere samenwerking in zit.

Integreren in plaats van dissocieren

Daar waar velen dissociëren (van de ene in de andere belemmerende overtuiging versmelten), leerde ik integreren. Ik zag hoe een meer resultaatgericht materieel bestaan kan worden aangevuld met technieken voor meer inspiratie. En hoe erkenning van je lichaam, gevoelens en emoties en verwerken van mindere ervaringen voorkomt dat je terugvalt in valkuil gedrag. Dat het een het ander aanvult. Sterker nog, dat een vrij, gelukkig, liefdevol en zinvol leven leiden enkel duurzaam kan zijn als je dit doet.

We versmelten niet alleen met overtuigingen. Maar we dissocieren ook vaak met eigen of andermans gevoelens of onderdrukken deze. Met alle gevolgen van dien.

Een van je 7Qi dimensies negeren lijdt uiteindelijk onherroepelijk tot crisis. Voor jou, voor je relatie of voor je lichaam/gezondheid, of bijvoorbeeld voor een van je kinderen die weinig zelfvertrouwen opbouwden door jouw 'carrière afwezigheid’.

Ik leerde dat organisatiekunde en klassieke literatuur elkaar mooi aanvullen. Zowel persoonlijk als in organisatie verband. Het is interessant te zien dat succesvolle bedrijven als Apple of Daimler dit inzicht ook hanteren. De ‘why’ aandacht geven (zie ook dit filmpje van Simon Sinek). voor de how en de what. En aandacht geven aan heartfulness (bijv. via theory U) en mindfullness voor meer inspiratie en doen waar jij je goed bij voelt. En dus de why, how en what integreren.

Waarom of in welke zin geeft authentiek leiderschap betere resultaten?

> Passie en bezieling voor taak of product.

Als je doet waar je blij van wordt, of wat voelt als jouw levensmissie, en past bij wie jij bent, ontstaat motivatie vanzelf. Intrinsieke motivatie. Passie en bezieling voor wat je doet.

> Motivatie om te leren en te groeien

Leren en groeien voelt als vanzelfsprekend. Je doet het omdat het goed voelt en past bij wie je bent. En omdat het je werkelijk interesseert.

> Betere relatie met klanten en collega’s

De mate waarin jij jezelf kent bepaalt in hoeverre jij je klant kunt begrijpen. En dat is essentieel voor jouw relatie met die klant. En dat geldt ook voor je collega’s en de mate waarin je constructief met hen kunt samenwerken.

Als je ook naar je hart en gevoelens luistert, zal verbinding, dankbaarheid, compassie, acceptatie, (zelf)vergeving en dus minder onderlinge strijd maar juist win-win situaties zoeken, het gevolg zijn.

> Minder ziekteverzuim, stress en burn-out. Meer loyaliteit.

Doordat je niet alleen met verstand en ego (overtuigingen), maar ook met bezieling, inspiratie werkt, en omdat jij je lichaam, gevoelens en emoties serieus neemt is de kans op ziekteverzuim kleiner. Van hard werken krijg je geen burn-out. Maar van werken zonder passie en bezieling en gevoelens van machteloosheid, en met onderdrukking van delen van jezelf wel. Loyaliteit aan jezelf wordt hetzelfde als loyaliteit aan dat wat je doet en waar je werkt.

> Meer en kwalitatief betere inspiratie, innovatie en creativiteit.

Bewust openstaan voor inspiratie levert werkelijke innovatie en creativiteit op. Iets wat ieder bedrijf kan gebruiken toch? En ja, er zijn technieken om meer geïnspireerd te worden! En daardoor creatiever en innovatiever te kunnen zijn.

> Minder controle en discussie noodzaak, meer proactief gedrag.

Doordat je intrinsiek gemotiveerd bent en ook naar win-win situaties in de samenwerking zoekt, is angst gerelateerd gedrag minder nodig. Macht, controleren en je gelijk halen in discussies wordt minder belangrijk. Processen kunnen handig zijn, maar je gaat er proactief mee om. Het wordt geen doel of molensteen om je nek, maar een middel.

Je kunt je voorstellen dat als je bovenstaande weet in te vullen dat je  tot betere samenwerking, groei, innovatie en daarmee tot betere persoonlijke- en bedrijfsresultaten komt!

Wie kan authentiek leider zijn en hoe?

Het is een misvatting dat enkel managers authentiek leiderschap kunnen laten zien. Iedereen kan een authentiek leider zijn. Iedereen kan een vrij, gelukkig, liefdevol en zinvol leven leiden. Maar dat vergt wel bewuste keuzes.

Een eerste stap is, om na te gaan wat jouw specifieke kwaliteiten zijn en wat die van diegenen waarmee je samenwerkt zijn. De sterke punten van elkaar erkennen en inzetten. De valkuilen en allergieën helder krijgen en daarmee durven groeien.

Hoe geef ik authentiek leiderschap vorm op het werk?


Alles begint met zelf verantwoordelijkheid te nemen. Het Engelse responsibility, of anders geschreven  "response-ability", verwijst naar (pro actief) kunnen reageren. Niet alleen op anderen en situaties, maar ook op essentiële delen van jezelf (je 7QI!).

Een een of twee daagse training of heidesessie kan al veel opleveren. Als je ‘ik’ aansluit bij de ‘ander’ en ‘het’ (de reden van samenwerking) creëer je optimale energie.

Ga dus op zoek naar wie jij bent en wat jou echt blij maakt en vertaal dat naar jouw functioneren. Leer vrij te denken en te integreren. Naar je lichaam, gevoelens en emoties te luisteren. Vind inspiratie en durf te leren en te groeien. En betrek dit dan ook op ‘de ander’ (je klant of collega) en ‘het’.


authentiek leiderschap vorm geven

Voor de ‘rationelen’ onder ons. Er is echt meer dan logica en goede argumenten. Besef dat je brein bestaat uit neo-cortex (logica/plannen) maar ook uit een limbisch en reptielen gedeelte (verbonden met gevoelens en emoties). Dat een groot deel uit onderbewuste beelden en overtuigingen bestaat. Dat daar juist een intentie tot actie/handelen uit voortkomt.

Door bewuste overtuigingen ontstaat ook automatisch een ‘tunnel-focus’ , die jou beperkt in je mogelijkheden). Er is dus meer dan je brein. Je bent niet wat je denkt of voelt maar je hebt gedachten en gevoelens. Interessant om te bedenken wie deze kan waarnemen. (Wie is het die deze gedachten en gevoelens waarneemt?).

"Authentiek leiderschap is voor iedereen de sleutel naar een vrij, gelukkig en zinvol leven.
En naar een vitale, duurzame relatie met dat wat je doet!"

Persoonlijke coaching of heide-sessie

Ik verzorg persoonlijke coaching en begeleiding van management sessies of heidedagen over authentiek leiderschap. Een investering waar je je leven lang plezier van kunt hebben en die samenwerking en resultaten kan bevorderen.

Geïnteresseerd geraakt naar aanleiding van deze blog. Neem contact op met de auteur: 0625045321 of lees meer op mijn websites:

www.basbrummans.nl
basbrummans.nl
www.7qicoaching.com
7qi coaching website